על השיטה

לכל המעוניין להכיר וללמוד את השיטה מומלץ  מאוד להגיע לשיעור – בדרך כלל סידרה של שיעורים. עם זאת אפשר ורצוי לדעת על מה מדובר לפני שמגיעים לשיעור ראשון. בדף זה אני מתאר את השיטה ואת הטכניקה כמו שאני מבין וחווה אותה.

מקור השיטה

בסיס השיטה

ההליכים המעשיים

קריאה נוספת

מקור השיטה

שיטת אלכסנדר הייתה מפעל חייו הגדול של פרדריק מטיאס אלכסנדר (1869-1955). אלכסנדר, או פ.מ. כפי שכינו אותו כולם, פיתח את השיטה ביחד עם אחיו, א.ר. אלכסנדר במשך כמה עשורים החל משנות השלושים לחייו ועד ליום מותו. השיטה מבוססת על מספר תגליות מפתיעות שאלכסנדר גילה על עצמו ולאחר מכן גילה שהן חלות גם על אנשים אחרים ולמעשה על כל מי שפגש.

כמו רוב התגליות הגדולות גם התגליות שעומדות בבסיס השיטה התגלו על ידי אלכסנדר במקרה. בשנות העשרים לחייו החליט אלכסנדר, שחי באותה תקופה באוסטרליה, להפוך את אהבתו לדרמה ובמיוחד ליצירותיו של שייקספיר לעיסוק עיקרי והחל להופיע בערבי דקלום בהם הקריא מיצירותיו של שייקספיר. עם הזמן החל אלכסנדר לסבול מצרידות שהלכה וגברה עד כדי כך שנוצר איום ממשי על המשך הקריירה שלו. אלכסנדר פנה לאנשי הרפואה הטובים ביותר וכמו במקרים רבים אחרים, אז כמו היום, לרופאים לא הייתה תשובה טובה לגבי הגורמים לבעיה ומה אפשר לעשות כדי לפתור אותה או למנוע אותה.

את התגליות הראשונות גילה אלכסנדר לאחר שהרופאים הודיעו לו חד משמעית ש'אין מה לעשות' והדרך היחידה למנוע את הצרידות היא לנוח ולהימנע מהופעות. אלכסנדר לא היה מוכן לקבל תשובה כזאת והחליט לקחת אחריות ולנסות לפתור את הבעיה בעצמו. את התגליות שלו מתאר אלכסנדר בפרק התפתחותה של טכניקה בספרו השלישי – השימוש בעצמי .

הגילויים של אלכסנדר הביאו ליצירה של טכניקה של שימוש מסוים בגוף, שימוש שהוכיח עצמו כיעיל ביותר למניעה ולפתרון של הבעיה הספציפית של אלכסנדר. באופן מפתיע אלכסנדר גילה:

1. שהשימוש החדש שהוא עושה בעצמו משפיע גם על הנשימה, גם על הדיבור וגם על מערכות אחרות.

2. שבעיות בריאותיות שונות שהיו לו נפתרו עם הזמן, למרות שלא טיפל בהן ישירות.

3. שכל הגילויים והשינויים שחלו בו היו נכונים במידה כזאת או אחרת גם על תלמידים שלו ועל כל איש ואישה שהכיר.

כל אלה הובילו את אלכסנדר לעזוב את עיסוקיו הדרמטיים ולהקדיש את חייו לפיתוח ולהוראת השיטה החדשה שלו, שיטה שידועה היום בשם 'שיטת אלכסנדר' או 'טכניקת אלכסנדר'.

בסיס השיטה

השיטה מבוססת על מספר רעיונות מרכזיים:

1. שלמות האדם. אלכסנדר גילה שלכל פעולה שהוא עושה יש פן 'פיזי' ופן 'נפשי' כך שלא ניתן למעשה להפריד בין השניים. בהתייחסו לאדם במקרים רבים משתמש אלכסנדר בביטוי 'שלמות פסיכו-פיזית'. היום בשיטות רבות, אולי בכל השיטות ברפואה האלטרנטיבית ואפילו ברפואה המערבית, מדברים על גופנפש ועל שלמות האדם. אולם, שלא בדומה לשיטות אחרות שיטת אלכסנדר מתבססת על ההנחה הזו, משתמשת בה ומדגימה אותה ובכך למעשה מוכיחה אותה.

2. הרגשה לא מהימנה. אלכסנדר גילה על עצמו ואחר כך על אחרים שההרגשה שלנו, שהיא הפירוש שהמוח שלנו נותן לתחושות שמועברות אליו מהחושים השונים, לא תמיד מציירת תמונה מדויקת של המציאות. אלכסנדר התייחס במיוחד, אבל לא רק, לתחושה הקינסטתית – אותם מסרים שמועברים מהשרירים ומהגידים לגבי המיקום היחסי של האיברים שלנו במרחב וכן רמת המתח השרירי שבו נמצאות קבוצות השרירים השונות.

3. יכולת הריפוי הטבעי. אחת ההבנות המרכזיות בשיטה היא ההבנה שלאדם יש יכולת ריפוי עצמי. מדובר לא רק ביכולות החיסון והריפוי של המערכת החיסונית אלא בעובדה בסיסית יותר שבבסיסה עומד הרעיון המרכזי שאומר שפרט למומים ופגמים מולדים רוב הבעיות הפיזיות והנפשיות שמהן אנחנו סובלים הן למעשה תוצאה של שיבוש של יכולת הריפוי הטבעית. ההגיון לכך הוא פשוט. אלכסנדר הבין שאם יש יכולת ריפוי טבעית (יכולת שנראית לנו מובנת מאליה כשמדובר במקרים כמו רוב החיידקים והוירוסים ופציעות שונות אבל לא כשמדובר בכאבי ראש או בכאבי גב כרוניים) הרי שהיא פועלת כל הזמן ואם יש איזו תופעה כמו כאב או ליקוי תפקודי כלשהו הרי שמשהו גורם לשיבוש בפעולתה. בדרך כלל אותו משהו הוא האופן שבו אנחנו משתמשים בעצמנו כתוצאה מהרגלי שימוש מוטעים.

4. האדם – יצור מגיב. רעיון נוסף שעומד בבסיס השיטה הוא ההבנה שכל הפעולות שלנו הן תגובות לגירויים. גירוי יכול להיות ממקור חיצוני ולהיקלט בחושים או גירוי פנימי המגיע מהמחשבה או מהזיכרון. בכל מקרה תמיד כשמגיע גירוי כלשהו אנחנו מגיבים. התגובה יכולה להיות תגובה שרירית – פעולה מסוימת או רק התכווצות שרירית – ויכולה להיות תגובה נפשית כמו תגובה רגשית. בדרך כלל התגובה משולבת משני סוגי התגובה האלה. כל הפעולות שלנו הן כתוצאה מגירויים ואופן התגובות שונה מאדם לאדם ויוצר למעשה את הייחודיות של כל אחד מאיתנו.

5. הפיקוד המרכזי. אלכסנדר גילה שקיים מנגנון מרכזי שמשמש כרפלקס מנחה לכל מערכות היחסים בגוף. המנגנון הזה, אליו הוא התייחס כפיקוד המרכזי, קשור למערכת היחסים שבין הראש, הצוואר והגו. כשהמנגנון הזה משתבש אז משתבשת ההרגשה שלנו ואז גם יכולת הריפוי הטבעי שלנו משתבשת. כשהמנגנון הזה פועל במיטבו אז משתפרת המהימנות של ההרגשה וגם משתפרת יכולת הריפוי הטבעי. כשמשתפר הפיקוד המרכזי אנחנו יכולים לעתים קרובות יותר להמיר תגובות מורגלות ואינסטינקטיביות לתגובות מודעות ושקולות.

ההליכים המעשיים

טכניקת אלכסנדר מבוססת על שיפור העבודה של מנגנון הפיקוד המרכזי. לצורך כך פיתח אלכסנדר הליך המבוסס על היכולת שלנו להתערב ברגע הקריטי שבין הגירוי שאנחנו מקבלים, לבין התגובה. לשלב הראשון בהתערבות הזאת קרא אלכסנדר Inhibition או בעברית בלימה או השהייה. השלב השני מורכב ממספר הנחיות המיועדות ליצור תנאים מתאימים לכך שהתפקוד של הפיקוד המרכזי ישתפר. לשלב זה קרא אלכסנדר direction או בעברית הנחיית כיוונים.

אין טעם לנסות לתאר במילים נוספות את ההליכים המתוארים למעלה. מאחר שמדובר בתחושות והרגשות שהן זרות לרובינו הרי שאי אפשר לתארן יותר משאפשר לתאר את הטעם והריח של יין לאדם שלא טעם או הריח יין מימיו. לכן מומלץ לכל מי שמעוניין לחקור מעבר לכתוב להיפגש עם מורה ולקבל סידרת שיעורים.

קריאה נוספת

קיימים מספר ספרים בעברית שיכולים לעזור למתעניינים בשיטה. המומלצים ביותר הם ספרו של מייקל גלב שיטת אלכסנדר וספרו השלישי של פ.מ. אלכסנדר השימוש בעצמי. רשימת ספרים מלאה וכן המלצות צפייה וקישורים נוספים אפשר למצוא באתר של אור שחר.

אפשר למצוא כאן באתר מספר מאמרים שלי ומאמרים מתורגמים. אני ממליץ מאד על ההרצאה ללמוד איך ללמוד המתארת את הייחוד של השיטה של אלכסנדר לעומת שיטות אחרות.

רשימת ספרים בעברית, מאמרים ורשימת מורים אפשר למצוא באתר אירגון המורים הישראלי לטכניקת אלכסנדר

התגובות סגורות.

%d בלוגרים אהבו את זה: